Maison

Title Image

Näin luot hyvän valaistuksen kotiisi

Näin luot hyvän valaistuksen kotiisi

Nämä upeat laskostetut lampunvarjostimet ovat syksyn suurin hitti! Minusta ne ovat ihania! On niin monia tyylikkäitä valaisimia, jotka voivat sekä luoda tunnelmaa, antaa hyvän työvalaistuksen tai jotka näyttää yleisesti kauniilta!

Valo vaikuttaa mielialaamme ja hyvinvointiimme usein ilman että me ajattelemme sitä kovinkaan paljon. Ajattele kuinka paljon mukavampaa on, kun aurinko paistaa, tai kuinka mukavalta tuntuu istua lämpimän tulen edessä.

Nyt lähestymme vuoden pimeintä aikaa pohjoisessa, ja voi olla syytä tarkistaa, miten valaistus toimii kodissasi. Valolla sisustaminen on taidetta, ja samalla myös toiminnallinen välttämättömyys. Tarvitset valoa kotiisi useista syistä. Valo luo turvallisuutta ja samalla se tuo kodikkaan tunnelman. Lyhyesti sanottuna valo auttaa sinua tekemään mitä haluat, milloin haluat ja missä haluat.

Tässä ajattelin jakaa käytännön neuvoja kuinka luoda valaistusjärjestelmä, joka on sekä miellyttävä että käytännöllinen.

Valonlähteet:

Yleensä sanotaan, että jokaisessa huoneessa, sen koosta riippuen, tulisi olla 3-7 erilaista valonlähdettä, jotta huoneeseen saadaan miellyttävä tasainen valo. Huone tarvitsee sekä hajavaloa että suunnattua valoa tarjotakseen sekä käytännöllisen että miellyttävän ympäristön. Näitä valonlähteitä voivat olla yleisvalaistus, tunnelmavalaistus ja toiminnallinen valaistus.

Yleisvalaistuksella tarkoittetaan: pehmeää valoa, joka antaa hyvän yleissilmäyksen koko huoneesta. Yleisvalaistus on myös tärkeä, jos esim. etsit avaimiasi tai siivoat, jolloin tarvitset valoa laajasti koko huoneessa.

Tunnelmavalolla tarkoitetaan: pehmeää ja kodikkaampaa valoa, joka luo tunnelmaa huoneeseen. Hyvä tapa luoda tunnelmavalaistusta on sijoittaa pienempiä lamppuja, jotka levittävät hajavaloa eri paikkoihin.

Toiminnallisella valaistuksella tarkoitetaan: valaistusta, joka helpottaa lukemista, sipulin pilkkomista tai lautapelien pelaamista. Toiminnallinen valaistus valaisee rajoitetun alueen keskitetyllä ja suunnatulla valolla.

Sijoitus:
Aseta lamput eri korkeuksille luodaksesi vaihtelevaa valoa. Jotta tiedät missä huoneessa tarvitset hajavaloa tai suunnattua valoa, mieti mitä teet huoneessa ja missä huoneessa erilaista toimintaa tapahtuu.

Valitse oikea lamppu:
Valonlähteen valitseminen lampulle ei ole aina helppoa. Led-valot ovat hyvä vaihtoehto, koska ne kuluttavat vähemmän virtaa ja niillä on erittäin pitkä käyttöikä. 

Lampun kirkkaus mitataan lumeneissa (Lumen = lm). Lumenien osalta pätee seuraava:
Tunnelmavalo: 220 – 360 lumenia
Yleisvalaistus: 400 – 470 lumenia
Toiminnallinen valaistus: 806 – 1520 lumenia

Lampun värilämpötila (kylmä/sininen tai lämmin/keltainen) mitataan kelvineinä (Kelvin = K). Kotiympäristössä 2700 – 3000 Kelvin on sopiva. Valonlähteet, joilla on matala kelvin, tarjoavat lämpimämpää valoa, joka on ihanteellinen rentoutumiseen. Viileämpi valo on hyvä esimerkiksi työskennellessäsi tai ruoanlaitossa.